Toelichting portfolio

Als je recent mijn website bezocht hebt, zal het je ongetwijfeld opgevallen zijn, dat er zich slechts twee foto’s in mijn portfolio bevinden. Misschien vraag je je af of daar een specifieke reden voor is. Ja, die is er inderdaad en hieronder zal ik een en ander daaromtrent toelichten.

Maar voordat ik dat doe, allereerst een antwoord op de vraag wat een portfolio nou eigenlijk precies is. Volgens van Dale is een portfolio een “verzameling van tekeningen, foto’s of andere creatieve uitingen waarmee iemand laat zien wat hij of zij kan”.

Mijn overwegingen om initieel slechts twee foto’s te publiceren zijn de volgende:

  1. Met betrekking tot bovenstaande betekenis van portfolio is het natuurlijk logisch om alleen de allerbeste foto’s hierin op te nemen. Want waarom zou je minder goede foto’s uitkiezen, die een representatie van jou zijn en moeten laten zien wat jij als fotograaf in je mars hebt. De volgende vraag is dan: hoe bepaal je eigenlijk welke foto’s daarvoor wel en welke daarvoor niet geschikt zijn? Geen onbelangrijke vraag lijkt me, want ik denk dat best veel fotografen hier moeite mee hebben. Zeker als je geen of weinig feedback krijgt van andere fotografen.

    Ik heb hier behoorlijk lang over nagedacht en kwam tot de volgende ‘methode’. Een van mijn favoriete foto’s hangt thuis ingelijst aan de muur. Het geheel was destijds niet echt goedkoop, maar zonder twijfel elke euro meer dan waard. En daarom lijkt juist dit mij een goede maatstaf. Welke foto’s zou ik op dezelfde manier willen laten inlijsten en thuis elke dag aan de muur willen zien hangen.

    Natuurlijk kun je ook allerlei technische aspecten van een bepaalde foto mee laten wegen, maar uiteindelijk draait het mijns inziens toch vooral om het gevoel of de emotie, die een bepaalde foto bij je losmaakt. Want wat is kunst als het je niet raakt of prikkelt? En bovendien, als ik eerlijk ben; ik heb al wel een selectie gemaakt voor de volgende twee foto’s die ik wil toevoegen, maar helemaal zeker ben ik nog niet.

  2. Het lijkt me leuk om elke foto, die ik in de toekomst toevoeg te voorzien van een kleine toelichting. Niet alleen waar en wanneer ik de betreffende foto gemaakt heb. Maar ook hoe ik er bijvoorbeeld toe gekomen ben om die foto te maken; wat het is dat juist deze foto mij zo aanspreekt of wat bepaalde overwegingen waren in bijvoorbeeld de compositie of eventuele nabewerking.

  3. En tenslotte probeer ik op deze manier natuurlijk een bepaalde mate van nieuwsgierigheid bij jou de lezer te bewerkstelligen. Dat je benieuwd wordt naar de volgende foto’s en daarom regelmatig terug zult keren naar deze website 😉. Trouwens rechtsonder op de overzichtspagina van mijn blog kun je in één oogopslag de laatst toegevoegde foto’s zien.

Welnu, dan rest mij tenslotte niets anders dan nog een toelichting te geven bij de twee reeds gepubliceerde foto’s. Maar omdat dit bericht dan wel erg lang zou worden, zal ik dat in het eerstvolgende bericht doen. Nog even geduld dus…

Prev Bloemencorso
Next Portfolio 1

Leave a comment

Dit is helaas niet mogelijk...