Piet te Lintum

Afgelopen zondagochtend stond ik in dubio. Het was de keuze tussen een bezoekje aan de Wereld van Wenters met een expositie over Piet te Lintum of een ritje naar de Koppelkerk in Bredevoort, waar momenteel zowel een verzameling van particuliere kunstwerken als een tentoonstelling van de Franse fotograaf Gregory Herpe te zien is. Ik koos voor het laatste en dat bleek achteraf een goede keuze, want de Wereld van Wenters is blijkbaar niet geopend op zondag.

Een tijdje geleden las ik een oproep van de Koppelkerk aan particulieren om een kunstwerk wat ze normaal gesproken thuis aan de muur hebben hangen ter beschikking te stellen voor een expositie. Mijn idee was om onderstaande aquarel van Ciano Siewert uit te lenen.

Helaas was de deadline voor inschrijving ondertussen verlopen, maar ik had me toen wel voorgenomen om te zijner tijd de expositie te gaan bezoeken. Ik was natuurlijk gewoon nieuwsgierig wat andere mensen thuis zoal aan de muur hebben hangen. Ik moet eerlijk zeggen, dat veel van de tentoongestelde werken me niet echt aanspraken. Het merendeel van de werken was vrij modern en dat is toch een stijl, die over het algemeen minder bij me los maakt.

Desalniettemin hingen er ook een aantal meer klassieke werken, waar ik dan ook gelijk wat langer voor bleef staan. Het toeval wilde, dat een van die werken een olieverf schilderijtje van jawel…..Piet te Lintum was.

,Het heet het “Luutenshuus” en zoals je kunt zien betreft het een weergave van een oude boerderij in Aalten uit 1960. Dit is nou precies zo’n schilderijtje, dat me wel aanspreekt en waarom ik dus naar die expositie van Piet te Lintum wilde gaan. Impressionistische toets, mooie herfstkleuren en de typische oude Achterhoekse boerderij stonden me gelijk aan.

Toen ik de beschrijving ervan wilde lezen, viel mijn oog meteen op de woorden ‘prijs op aanvraag’. Huhhh, zou dit werkje te koop zijn? Nadat ik de beschrijving gelezen had en ik het schilderij nog eens goed bekeken had, kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en liep ik naar de receptie om navraag te doen omtrent de prijs. Die bleek alleszins schappelijk. En terwijl ik terugliep naar het schilderij, voelde ik de opwinding in mijn binnenste opborrelen. “Shit, ik kan gewoon de nieuwe eigenaar van de leuke schilderijtje worden”, dacht ik bij mezelf. En toen ik het geheel nog eens goed aan het bekijken was (het is immers geen pak suiker wat te koop stond), was ik er eigenlijk al meteen uit. Na het koopcontract ondertekent te hebben, kreeg ik er als aardige geste ook dit boek nog bij.

Een korte uiteenzetting van het leven van Piet te Lintum beschrijft iemand bij wie zijn creatieve talent al op jeugdige leeftijd tot uiting kwam. Een verschil van geloofsovertuiging tussen zijn ouders en zijn vrouw zorgde ervoor, dat hij met zijn ouders brak en vanuit Aalten naar Winterswijk verhuisde. Schilderen met aquarel en olieverf is wat Piet het liefste deed, maar om in zijn levensonderhoud te voorzien werd hij ook gedwongen zich bezig te houden met onder andere tekeningen voor dagbladen, rechtbankverslagen en reclamewerk als logo’s en brochures. Zijn voorliefde ging uit naar het schilderen van landschappen met boerderijen, kerken en schuurtjes, die bij voorkeur dan ook nog aangetast waren door de tand des tijds. Daarbij ambieerde hij absoluut geen exacte weergave, maar kleur, belichting en sfeer waren voor hem het belangrijkste.

Hij was echter ook een voortreffelijk portretschilder getuige bijvoorbeeld onderstaand portret van zijn moeder.

Hij hoopte na zijn pensionering meer tijd te hebben om er op uit te trekken om te schilderen. Helaas echter liet zijn gezondheid hem in de steek en was hij min of meer gedwongen tot een extra kamertje in het bejaardentehuis waar hij met zijn vrouw verbleef en waar hij weinig meer aan schilderen toekwam. Op 1 mei 1985 is hij op 76-jarige leeftijd overleden.

De laatste dag van de expositie is op 22 december en op die dag kan ik het schilderij ophalen. Dan heb ik mooi nog even de tijd om hier thuis een geschikt plekje uit te zoeken om het op te hangen. O ja, mocht je je trouwens afvragen hoe die expositie van Gregory Herpe was, ik had me een week vergist. Die expositie gaat namelijk aanstaande zaterdag pas van start. Nou ja, dan heb ik in ieder geval een goede reden om binnenkort nog eens terug te gaan naar Bredevoort.

Prev Ketose 2.0

Leave a comment

Dit is helaas niet mogelijk...