3 dagen Texel

Twee weken geleden waren we drie dagen op Texel. Op de heenweg was het nog behoorlijk regenachtig, waardoor we een bezoek hebben gebracht aan het Zaans museum. Leuk en zeker de moeite waard, mocht je een keer in de buurt zijn. Met de aansprekende collectie en de ‘Verkade-experience’ waan je je al gauw minimaal een halve eeuw terug in de tijd.

Gelukkig was het weer de dagen daarna een stuk beter. Volop zon en aangename temperaturen zorgden ervoor, dat het goed toeven was op het eiland. Een dagje op pad met een vogelgids was echt super! Verder hebben we natuurlijk lekker op het strand gewandeld en ook nog een klein museum en twee exposities bezocht. En uiteraard moesten er tussendoor ook nog foto’s gemaakt worden.

Omdat ik maar weinig onderwerpen vond, waarbij ik enigszins tevreden was over het resultaat, besloot ik om te kijken op wat voor manieren ik de vuurtoren vast kon leggen. Hieronder zie je de vuurtoren vanuit negen verschillende perspectieven. Natuurlijk is ons verblijf daar te kort geweest om er echt een project van te maken, maar als ik de foto’s nu zo bij elkaar zie, heb ik er zeker een goed gevoel aan overgehouden. Vooral de derde foto waarbij die richel in het zand de blik van de toeschouwer als een ‘leading line’ naar de vuurtoren leidt, stemt me tevreden.

Of ik dan helemaal niets anders heb gefotografeerd? Natuurlijk wel, maar uiteindelijk zijn er maar twee door de selectie gekomen. De eerste foto laat een traditionele Texelse schapenboet zien. Ook hier bevallen mij de ‘leidende lijnen’ van de twee heggen richting het onderwerp. En de typisch Hollandse wolkenlucht was natuurlijk een mooi cadeautje.

De tweede foto kwam echt figuurlijk uit de lucht vallen. Tijdens een bezoekje aan Fort Westoever liep ik uit nieuwsgierigheid zomaar een van de gangetjes van het fort in. Toen ik om de hoek keek, zag ik onderstaand bizar plaatje. Deze fantastische speling van het door een ander gangetje invallende licht schreeuwde uiteraard om een foto. En de spiegeling in de plas water was de kers op de taart. Bij deze nog dank aan Gerard voor zijn suggestie om een vierkante uitsnede te maken. Ik zou dit zelf niet gauw bedacht hebben, maar deze foto komt inderdaad echt beter tot zijn recht in een vierkant dan in het standaard 3:2 formaat. En zo blijkt maar weer, dat ook het formaat van de foto wel degelijk een invloed heeft op de impressie die een foto maakt. Weer wat geleerd! Bij beide foto’s heb ik trouwens voor de zwart/wit-variant gekozen, omdat ik vond dat de kleuren weinig tot niets toevoegden. Bovendien heb ik het idee, dat het licht- en lijnenspel juist in zwart/wit beter overkomt.

p.s. Op weg naar huis hebben we als afsluiter nog het Jopie Huisman museum in Workum bezocht. Heel mooi, echt een aanrader!

Prev 5 uit Seoul
Next Toevoeging portfolio

Leave a comment

Dit is helaas niet mogelijk...